[...] zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” jest z gruntu fałszywy. Nadmiar wody zabija człowieka, a nawet najzdrowsze węglowodany i tłuszcze dostarczane w nadmiarze tuczą, prowadzą do insulinooporności, nadciśnienia, cukrzycy typu II, dyslipidemii, chorób sercowo-naczyniowych czy raka. [...]
[...] wytłumaczenie wskazuje tutaj na zdolności kreatyny do aktywacji GLUT 4. Są to receptory, które znajdują się w komórkach mięśniowych i odpowiadają za to, czy "wpuścić" węglowodany do środka, czy też nie. Kreatyna jest, jak gdyby kluczem, który pasuje do GLUT 4 i dzięki temu wraz z kreatyną mięśnie wpuszczają węglowodany i aminokwasy do [...]
Obecnymi czasy wrażliwość insulinowa w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że odpowiednia ilość snu na dobę to podstawa do tego, aby procesy regeneracyjne przebiegały w sposób niezakłócony. Sen ma za zadanie wprowadzić nasz organizm w stan relaksacji, wyciszenia, wypoczynku, co poprzez specyficzne szlaki metaboliczne, podczas jego trwania, przekłada się na poprawę funkcjonowania układu [...]
Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]
[...] potraw. Jest to szczególnie ważne w okresie diety redukcyjnej, kiedy staramy się ograniczyć większość dodatków odpowiedzialnych za dobry smak, czyli m.in. tłuszcze oraz węglowodany. Keczup może pomóc nam przejść przez najtrudniejsze fazy wynikające z drastycznego ograniczenia kalorii. Jak wspomniałem, kluczem będzie tutaj jednak pewna [...]
Spalenie zbędnych kilogramów to dla niektórych osób bardzo trudne wyzwanie. Jednym z powodów jest to, że ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, ile tak naprawdę jedzą. Nie mając wiedzy, ile dany produkt ma kalorii, nie umiejąc oszacować porcji "na oko", podjadając "tu i tam" może się okazać, że bilans kaloryczny pod koniec dnia jest znacznie [...]
[...] ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej można zaspokoić więc nią głód. Plusem jest dodatkowo to, że węglowodany w niej zawarte pochodzą z błonnika, czyli po jej zjedzeniu czujemy większą sytość. Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
[...] w porze lunchu. Jeśli masz zaplanowany intensywny trening, zmaksymalizuj swoją wydajność i sposób myślenia, jedząc wcześniej zbilansowany posiłek zawierający złożone węglowodany oraz "chude białko". Złe odżywianie sprawi, że poczujesz się mniej zmotywowany i nie osiągniesz swoich celów. Nawodnienie - ważna kwestia Nawodnienie także ma [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] diecie - są głównymi determinantami insulinooporności i hiperinsulinemii i wydają się być związane z ryzykiem raka jelita grubego. Ponadto, dieta bogata w wysokoprzetworzone węglowodany i mająca mało błonnika jest związana ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego, oraz powoduje szybkie wchłanianie glukozy do krwi prowadzące do hiperinsulinemii [...]
Czy powinnaś jeść przed treningiem? Jeżeli tak, to co to powinno być? Odpowiednie odżywianie przed treningiem to jeden ze sposobów na zwiększenie swojej wydajności podczas ćwiczeń. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać z treningu jeszcze więcej korzyści. Jedzenie przed treningiem - na co warto zwrócić uwagę? Często pada pytanie, czy trzeba [...]
Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]
Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem i masz problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości białka to produkt Vegan Pea Protein jest dla Ciebie. Jest to odżywka białkowa oparta na roślinnych składnikach. Co więcej, jest to super opcja dla osób, które nie przepadają za białkiem sojowym, lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Głównym [...]
[...] które wykorzystują proste, ale satysfakcjonujące składniki. Możesz schudnąć bez uczucia głodu, jeśli dodasz do swojej diety więcej białka i wyeliminujesz rafinowane węglowodany i cukry. To naprawdę niewielka zmiana a może znacząco poprawić Twoje samopoczucie. Rozwiąż problem emocjonalnego jedzenia Trudno osiągnąć i utrzymać zdrową masę [...]
O ile nie jesteś zagorzałym fanem niskich temperatur, zima może okazać się trudnym okresem (jak dla większości z nas). Grudzień jest miesiącem, w którym człowiek ma sporo na głowie. Święta, realizacja obowiązków z nimi związanymi, planowanie sylwestra, później następują miesiące zimne i nieprzyjemne.
Parówki to dość kontrowersyjny produkt. Jedni lubią i jedzą regularnie, inni nie tknęliby ich nawet "kijem". Z pewnością owiane są złą sławą jako pokarm, który może zawierać w sobie dosłownie wszystko. Parówki to produkt mocno przetworzony, słabej jakości i choć bywają wersje, które mają w swoim składzie wysoki procent mięsa i rzekomo są lepsze od [...]
Suplementacja kwasem ALA w świecie sportu zazwyczaj wykorzystywana jest jako element wsparcia cyklu kreatynowego, m.in. aby podnieść efektywność działania kreatyny. Dodatkowo jej właściwości wpływające na wrażliwość tkanek na działanie insuliny sprawiają, że suplement znalazł swoje zastosowanie podczas cykli odchudzających, jako element wsparcia [...]